Hoewel België en Nederland slechts worden verdeeld door een landsgrens, zijn er toch best wat verschillen als we inzoomen op HR en recruitment. En wat dacht je van de taalbarrière? De aankomende tijd zoom ik in een aantal blogs dieper in op deze verschillen. Wat maakt het zo anders om iemand in België te werven? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je als Nederlands bedrijf een werknemer in België gaat werven?
Nederland en België, dé verschillen…
Natuurlijk zijn er ook raakvlakken op recruitment- en HR-gebied. Denk bijvoorbeeld aan welke profielen het meest gezocht worden, de processen van werving- en selectie en bijvoorbeeld de vacature-intake.
Maar zodra we de basics opzij schuiven, zien we behoorlijke verschillen die we niet mogen negeren op recruitment gebied. Zo worden in België andere wervingskanalen / jobboards ingezet, is de salarisstructuur anders, evenals de hoogte van het salaris én zijn de contracten anders.
Kijken we naar HR is het bijvoorbeeld in België heel gebruikelijk direct een vast contract aan te bieden, waar in Nederland vaker wordt begonnen met een jaarcontract.
Ook freelance ziet er hier in België anders uit. Zo kan een freelancer in België bijvoorbeeld veel langer blijven werken voor 1 opdrachtgever, waar in Nederland juist meer regels aan zijn verbonden.
Waarom is het zo belangrijk de verschillen te begrijpen én er wat mee te doen?
De arbeidsmarkt wordt krapper. In België én Nederland. Je wilt daarom zéker de werving van een nieuwe werknemer, in een ander land, via de juiste route aanvliegen. Heb je geen idee waar je moet beginnen met het werven van een medewerker in België? Dan raad ik je op voorhand al aan jezelf goed te laten informeren, hulp in te schakelen of jezelf in te lezen waar mogelijk.
Zo hoor ik geregeld van diverse bedrijven dat, als zij een Nederlandse recruiter vragen een medewerker te vinden in België, zij geen idee hebben waar te beginnen. Dat niet alleen, ook het netwerk wordt gemist waardoor het erg lastig wordt een passende kandidaat te vinden.
Moet je er dan helemaal niet aan beginnen?
Zéker wel! Precies dáárom schrijf ik deze reeks aan blogs waarin ik je meer wegwijs maak in het werven van werknemers in België. Zo ontdek je meer over:
☑️ De Belgische jobboards. Welke jobboards worden hier veel gebruikt en welke kun je beter links laten liggen?
☑️ Tone of voice & het taalgebruik. Algemeen bekend zijn de verschillen in uitdrukkingen, spreekwoorden én zeker ook taalgebruik en tone of voice.
☑️ Arbeidsvoorwaarden en contracten.
En heb je in de tussentijd een brandende vraag voor mij? Neem gerust contact met me op.
Keep you posted!