Werven we in de toekomst alleen nog maar remote?

Waar we voor vorig jaar februari nog spraken over remote recruitment als mogelijkheid, is het nu niet meer weg te denken uit ons recruitmentbestaan. Als je het mij vraagt biedt remote recruitment, mits juist ingeregeld, veel mogelijkheden. Waarom je juist als bedrijf een remote recruiter in zou moeten huren? Welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Ik neem je mee…

Inmiddels is het een norm in ons recruitmentlife: remote werken. Op afstand samenwerken, vergaderen, sparren, interviewen, sollicitatiegesprekken voeren… we zijn er allemaal wel al aan gewend. Wie had dat vorig jaar februari kunnen voorspellen? Naast dat we niet anders konden, heeft remote werken ook werkgevers nieuwe inzichten gegeven. Thuiswerken is toch meer mogelijk dan misschien van tevoren gedacht. Teamleden blijven goed presteren, waar voorheen wellicht wat twijfel over was.

Remote recruiten en sourcen, toekomstmuziek?

Als je het mij vraagt zéker wel! Het zou een beetje gek zijn als we, zodra het weer mag, de mogelijkheden ineens overboord gooien en teruggaan naar het oude. Remote recruitment brengt zoveel voordelen met zich mee.

☑️ Zo kunnen gemotiveerde recruiters zelf bepalen waar en wanneer ze willen werken. In eigen land of het buitenland, dat maakt niets uit.
☑️ De keuze in de talentpool van recruiters waar jij als werkgever uit kunt kiezen is vele malen groter. Je hoeft bijvoorbeeld niet te kijken naar de woon- werkafstand.
☑️ Recruiters die remote werken hebben over het algemeen een betere focus. Er komen niet onverwachts collega’s langs en je hebt geen last van die ene collega die altijd nét iets te hard belt.
☑️ Werk en privé zijn beter te combineren. Zo valt het woon- werkverkeer weg wat bergen tijd kan schelen.

Remote werken, alleen maar voordelen?

Nee, zeker niet. We kunnen het heel mooi omschrijven, maar er zijn ook écht onderdelen waar rekening mee gehouden moet worden.

  • Teamspirit
    Samenwerken is op afstand wat lastiger. Ondanks de online meetings, blijft dit toch anders. Belangrijk om hier dan ook bij stil te staan en anders proberen op te lossen. Bijvoorbeeld een online vrijdagmiddagborrel of een online lunch met het team.
  • Bedrijfscultuur
    Als je een remote recruiter aanneemt, is het voor hem/haar lastiger de bedrijfscultuur echt mee te krijgen en te leren kennen.
  • Ervaring
    Het is bijna onmogelijk een starter in het recruitmentvak op volledige remote basis aan te nemen. Zij hebben ietwat meer begeleiding nodig, maar zijn zeker wel gedeeltelijk remote inzetbaar.
  • Zelfstandig en eenzaam
    Remote recruiten is iets dat bij iemand moet passen. Je moet goed zelfstandig kunnen werken én jezelf kunnen motiveren. Iemand die dat niet zo goed kan loopt het gevaar zich uiteindelijk eenzaam te gaan voelen. Een soort sociaal isolement en dat wil niemand natuurlijk.

Tips om remote recruitment mogelijk te maken

✅ Zorg voor uitstekende begeleiding. Zéker in het begin. Zorg voor een goede online onboarding d.m.v. online kennismakingsgesprekjes met collega’s. Neem juist in het begin net wat vaker de dag door om de recruiter echt goed mee te nemen in wat er gezocht wordt. Waar hij/zij aan moet denken en hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt.
✅ Wijs een buddy aan. Een vaste collega of pool van collega’s die rouleren als buddy. Een persoon waar de remote recruiter geregeld mee kan sparren, zodat hij/zij alles zo snel mogelijk eigen maakt.
✅ Fit met de bedrijfscultuur. Zorg er écht voor dat iemand zo goed mogelijk fit met de bedrijfscultuur. Probeer in de interviews hier echt op door te vragen zodat de fit juist is.
✅ De juiste tools zijn onmisbaar. Denk aan een goed ATS, wervingstools zoals LinkedIn, goede online videotools zoals Zoom, Teams of Skype. Ook WhatsApp zou kunnen werken en bijvoorbeeld Trello als samenwerkingstool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *